Senegal voksenskole

Senegal Voksenskole og Historien om et toilet:

Følgende beretning skal læses med et varmt glimt i øjet og hjertet.

I vinteren 2015/16 sad en arbejdsgruppe i Abene i Senegal og drøftede fremtiden for Nelson Mandela School, skolen som drives af foreningen Senegal Voksenskole og Birte Juel Sandberg. Arbejdsgruppen bestod af skolens daglige leder Sekou, stifteren Birte samt et par frivillige, der var nede og besøge projektet. Snakken gik på at skolen gerne skulle have en officiel godkendelse, så eleverne kunne komme til officielle eksamener. Sekou havde undersøgt, hvad det ville kræve for at opnå godkendelsen og et af punkterne var at de sanitære forhold skulle godkendes af en inspektør.

Øhhh, sanitære forhold? Skolen består af to klasselokaler og et lille baglokale, der bruges til opbevaring. Vi må bygge et toilet! Forsigtigt foreslog de hvide gæster et “stå toilet” (da det blev oplevet som mest hygiejnisk), men den gik ikke. Ikke et traditionelt toilet, men et “europæisk” toilet, hvor der sittes på, ville være det, der kunne blive godkendt af inspektøren.

Tilbage i Danmark søgte vi Ukassen marts 2016 og fik bevilget 5.000 kr. Nu skulle der bygges toilet. “Naarrrhhh – vent ligetil efter regntiden, det er bedre.” var beskeden, der kom tilbage. Vi ventede…

Efteråret 2016 skulle byggeriet starte. Men… en lokal støttegruppe omkring skolen var opstået, her sad bl.a. en arkitekt, som efter at have besigtiget forholdene kunne fortælle , at toilettet ikke kunne bygges, der hvor det var planlagt: Det lå for tæt på en brønd. Den hygiejniske konsekvens kunne vi alle se for os (gisp), gode råd var efterspurgte.

Samtidigt kom der besked fra skolen: gulvet i lokalerne er så revnede, at vi må støbe dem om, inden vi kan åbne skolen igen. Kan vi ikke gøre det i stedet? Naarhhh, pengene er jo bevilget til et toilet, uha den går nok ikke… pengene til gulvet må vi finde et andet sted.

Til sidst viste løsningen sig: Toilettet kunne ligge i udlejerens baghave på nabogrunden, her er det ikke for tæt på brønden og samtidigt ikke længere end at man kan smutte over fra skolen. Efteråret 2016 blev murstenene støbt, tørret og byggeriet kom i gang. Det endte med murede vægge, støbt gulv og en “stå-plade” i procelæn.

Nu deler skolen så toilet med vores gode udlejer og nabo, og alle er glade. Toilettet er fint og kan godkendes af en inspektør!

Skolens elever er glade for toilettet, som er fint efter de lokale forhold. Bonus: skolens frivillige og praktikanter som bor et stykke væk i bushen, synes det er skønt ikke at skulle trippe hjem 20 minutter med samlede ben 🙂

Senegal Voksenskole takker endnu engang for støtten, vi har modtaget fra Ukassen, pengene er med til at gøre en reel forskel for skolens liv i Abene, Senegal.

På Senegal Voksenskoles vegne, Marie Mølstrand

Læs mere på Senegal Voksenskoles hjemmeside

 

Læs mere om Utamadunis ‘mikrofond’ på U-kassens hjemmeside

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.