Dokumentarfilm om Utamaduni

Som nogen måske har hørt lidt om, er jeg, Anne-Sofie, i skrivende stund i gang med at lave et filmprojekt om Utamaduni.

Nogen kender mig godt, andre har måske kun set mig med kameraet på årets lejr.
– derfor er det vist på sin plads at I får en lille introduktion til mig, og hvorfor jeg laver dette projekt.

I 2007 stiftede jeg første gang bekendtskab med Utamaduni lejr. Det var en vild og overvældende oplevelse for mit unge 17-årige sind, og jeg vidste med det samme, at det ikke skulle være sidste gang på Utamaduni lejr. Senere blev jeg en del af Vipepeo i Århus og har de seneste 3 år deltaget på lejren. I forbindelse med min uddannelse som Visuel Antropolog, har jeg lavet nogle video-projekter på bl.a. årets Vinter-Kucheza, hvor jeg blev grebet af at lave film om dans, bevægelse og musik. Af samme årsag valgte jeg at lave mit speciale-projekt om musik og dans, hvor jeg drog på feltarbejde på Cuba, som udmundede i en film om den Afro-Cubanske dans og religion, Palo Monte.

Grundet min erfaring med film og antropologi samt mine små video-projekter på Vinter-Kucheza blev Utamadunis kulturgruppe og jeg enige om, at det kunne være spændende med et filmprojekt om Utamaduni. Det blev således til optagelser på sidste års lejr, hvor mange af jer formentlig så mig stavre rundt med kamera og mikrofon for at få det hele med. I løbet af en måned fik jeg samlet en masse filmmateriale fra Granlunden, forlejr, Utamaduni lejr og interviews med en masse mennesker. Det var en kæmpe fornøjelse, selvom min ryg dog beklagede sig noget over alle de akavede holdninger, jeg forvildede mig ud for at få de bedste optagelser.

Siden lejren i sommer har jeg arbejdet med materialet for at få samlet det til en film. Det går stille fremad, da jeg har fuldtidsarbejde ved siden af, men jeg håber at være færdig til dette års lejr, så vi kan arrangere en filmvisning for jer.

Filmen bliver et tilbageblik i tiden – helt tilbage til der, hvor det hele startede. Det bliver fortællinger om kulturbroens begyndelse; et tilbageblik på fortiden, der skaber ny refleksion på nutiden; en fortælling om kollektivernes tid; og en fortælling om udviklingen siden dengang.

Filmen skal ikke fungere som en eksakt og faktuel gennemgang af Utamadunis historie, for den kan ikke indkapsles i én fortælling eller berettes gennem en tidslinje fra start til slut. Utamadunis historie er et virvar af personlige fortællinger, relationer og forløb, der forgrener sig ind og ud af hinanden, og det er netop det, jeg gerne vil vise med filmen.

Jeg glæder mig meget til at dele filmen med jer.

Anne-Sofie Rudolph Christensen

 

UPDATE:
Filmen blev færdig i efteråret 2018, og kan ses her:

Skærmskud fra filmen:

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.