Tak for en smuk fest til Warsha kursus

Hvilken fantastisk smuk fest, der varede hele to uger fra 11.-22. januar 2016! Der var stor deltagelse, over 40 havde enten meldt sig til kurset eller faldt naturligt ind som en del af miljøet. Danske, tanzanianske og to svenske.

sukumaslips

Alle blev indlogeret på Bujora, Sukuma Museum, frilandsmuseet med compounds og hytter, som en afrikansk landsby.
Og den rette stemning indfandt sig lynhurtigt. Tre gange om dagen serverede de dygtige damer i køkkenet lækker og rigelig mad. De fleste af personalet er dansere og medlemmer af Bujoras dansegruppe Wanasecilia.

I løbet af de 12 tæt besatte dage nåede man igennem det righoldige repertoire af sukumadans: hakke, bunungule, slangedans, sogota og kadum. Der var fantastiske undervisere i alle genrer, både på trommer og dans. Deltagerne kæmpede sig bravt igennem under den brændende sol og alle fuldførte, noget af en præstation, da en del ikke havde været i Afrika før. Men vi blev båret på hænder af de supergode og opmærksomme lærere.

Der blev tid til to udflugter. Først to overnatninger i Ntulia hos Mungu Wapili. Den første dag gik dog med at betragte den silende regn, men på anden dagen blev der rig lejlighed til at opleve de skønne trommer i Ntulia.
Den anden tur gik til Isesa, en overnatning hos slangedanserne. Jeg selv glædede mig over der at møde John Mulinga, den unge slangedanser, som under sit besøg på Utamadunilejren for år tilbage for alvor lykkedes at introducere slangedansens vanskelige trin. Der var undervisning i både slangedans og hakkedans. Efterfølgende en af disse vidunderligt gakkede bunungule kankulu’er. Vi spruttede af grin…

Hele selskabet blev indlogeret i medbragte telte i og omkring kirken i denne gæstfri landsby. Vi blev passet og plejet med mad og bad.
Warsha kurset blev afsluttet fred. d. 22/1 med Wigashe, en sangdyst, hvor sangere kom rejsende til fra hele området, klædt i de mest fantastiske kostumer. Sangeren optræder i en cirkel af siddende tilhørere, deraf navnet Wigashe, der betyder at sidde.

På den sidste dag var der ligeledes optræden af de forskellige grupper, som havde bidraget til undervisningen. Bl.a. gav dansegruppen Wanalyaku fra Lugeye en helt enestående flot opvisning.
Derefter gik aftenen over i almindelig feststemning, ikke noget specielt, da der jo havde været fest alle de 12 dage kurset varede.

Til næste år er der Warsha igen, har jeg hørt, det skulle starte d. 7/1. Meld jer til, det må ikke forsømmes!!

Du kan læse mere om Warshakurset 2017 ved at klikke her…

Undervisning i slangedans

 

John Mulinga danser for til slangedans i Isesa

w10
Hakkedans – bakumyalume – i Isesa

w11
Undervisning i kadum

w12
Gruppen af kadum dansere fra Salama med deres leder Malezu

w13
Kadum til afslutningsfesten på Bujora

w14
En af de mest fantastisk udklædte Wigashe-sangere. Bemærk skyggen!

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.