Nyanguge handelslandsby

Så er tiden kommet igen til en nyhedshilsen, og den kommer som sidste år fra min stol her I Nyanguge I Sukumaland.
Ja kun et spyt kast fra Nyanza (Victoriasøen).
Vi er nu I slutningen af februar måned og alt er grønt hernede.

Rismarkerne tilplantes og livet hos sukumabønderne er positivt, da regnen har vækket livet ikke kun i mennesket men også i naturen. Det er jo en underlig fornemmelse at leve så tæt på naturens vilje, og uden dens positive vilje kommer der ingen mad på bordet. Derfor lærte Kangwina os sukumasangen om, at tilkalde regnen fra de fire verdenshjørner. Min familie hernede og jeg har selv 7 riskar tilplantet og 2 tdr. land tilplantet med majs og bønner. Dette skulle give os nok mad til den næste regntid.

Her I Nyanguge handelslandsbyen har vi samarbejde med forskellig initiativer. Nu efter vi har lukket Afrika Værkstedet på Grenaa Produktionsskole er en del maskiner derfra rejst med herned. En snedkergruppe har modtaget maskiner og smeden Mayala, som har værksted midt på hovedgaden har også fået lidt støtte.

Landbrugsgruppen, som vi sidste år hjalp med en 20 fods container med landbrugsudstyr har nu fået rekonstitueret sig med ny formand og coordinator. Gruppen har som mål at hjælpe hinanden. Pt. har gruppen besluttet, at alle medlemmmer skal bidrage med tsh. 20.000 ( 80 kr.) så traktorvognen kan blive gjort køreklar og komme på gaden til udlejning når de ikke selv bruger den.
Det er en god process at være med i gruppearbejde, der kan være meget læring i det.

Alt arbejde sammen i grupper er ikke noget nyt I Sukumaland, men det moderne Tanzania har introduceret kulturen (snyd og bedrag). Den er nu også nået ud på landet, eller hertil. Elias vores lokale hardware shop ejer fortalte om et vandingsprojekt han var med i. De havde modtaget 100 mill shilling til vandtank bygning mm., men distriktet her snuppede den 50 mill. Så projektet kom aldrig igen.

Gruppen fik af distriktmyndighederne lov til at bruge de sidste 50 mill. til indkøb at en traktor, nu hvor vandingsprojektet ikke kunne gennemføres pga. mangel af penge.
Traktoren står nu opstaldet hos en lokal folkevalgt med en syg motor og kommer formentligt aldrig ud at køre før en privat person får fingrene i den.

Regnen var her igen i nat. Mailamin kammerat her har lige færdigbygget vores to nye forfædrehytter. Det fejrede vi med afbrænding af de gamle I natten og sang fra øst kommer regnen. Den kom dog ikke I stor mængde, men nok til at tro på med ekstra fokus kan bjerge flyttes og regnen tilkaldes.

De kærligste hilsner herfra Nyanguge idag den 20. marts på min søn Ejnar Knud Erik (Lubango) et års fødelsesdag.

Mlalahasi Knud Erik Mlalahasi

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.

Comments are closed