Skolen, hvor unge i landsbyen Abene får håb om en bæredygtig fremtid i deres eget land
Skolen er fuldt bemandet med en forstander og to dedikerede lærere fra lokalsamfundet, og det hele kan løbe rundt, når hun har fundet 30 mennesker, der hver måned vil skænke skolen et beløb på 100 kr. hver, eller en virksomhed eller to, der føler et socialt innovationsansvar og måske har lyst til at adoptere skolen og dens elever?
De skal bare give 3000 kr. hver måned for at være med til at forhindre, at unge mænd bliver sat i de små træbåde og sejlet til Europa for ønsket om en bedre fremtid for dem og deres familier. For cirka halvdelen af dem ender drømmen på havet, fordi de drukner undervejs.
De fleste af de unge har slet ikke lyst til at tage på denne farefulde færd, men familien sparer sammen til rejsen, og de bliver sendt af sted i håb om en bedre tilværelse for alle.
Birtes engagement i Afrika begyndte med hendes barnebarn Denise, hvis far er fra Rwanda.
De første fire år af Denises liv var hun hovedsageligt omgivet af lutter blege mennesker, og hun var for alvor begyndt at undre sig over, at hun var så mørk i huden. Derfor tog hendes bedstefar hende med på Utamadunilejr, hvor hun kunne møde andre børn med den samme forundring.
Her mødte de African Footprints, og her hørte de Knud Erik sige i en tale, at man ikke skulle vente med at gøre noget, til man havde et stort forkromet projekt. Hvis man gjorde det, man var i stand til her og nu, ville det kunne gøre en kæmpe forskel og måske oven i købet være tilstrækkeligt.
Det medførte, at Birte og Arne inviterede African Footprints hjem på deres gård, hvor de boede alle mand og kvinder et par somre, når de var på turne i Danmark.
Det var igennem et projekt for 8 år siden, at Birte lærte Mette Lotus at kende og blev inspireret af hendes engagement i Afrika. Mette har igennem flere år taget små træfigurer med fra Abene som vedhæng til Birtes læderprodukter.
Birte rejste med Mette til Abene i 2012, og her mødte hun de unge, som aldrig havde lært at læse og skrive, og her mødte hun også bådflygtningene.
Birte rejste igen til Senegal i oktober 2013, hvor hendes lokale samarbejdspartnere i Abene havde forberedt skolen ved at finde lokaler og bane vejen for forståelse for skolen gennem samtaler med borgmesteren og de lokale imammer.
Voksenskolen Senegal Boutoumite blev indviet i midten af oktober 2013 med en fest for byens borgere med borgmesteren i spidsen. Skolen har lige siden taget sig af ca. 30 voksne, der aldrig har fået en ordentlig uddannelse.
I skolen undervises der i grundlæggende engelsk og grundlæggende fransk.
Det kan være med til at sætte en positiv udvikling i gang. Når de har lært at læse, skrive og regne, kan de måske læse videre, eller de kan åbne deres egen lille butik/virksomhed.
Hun tager igen ned til skolen i maj for at forberede næste skoleår, som starter i oktober. Lærerne skal på kursus for at hente inspiration og dygtiggøre sig. Matematik, historie og geografi ville være det næste på skemaet og af stor betydning for de unges orienteringsevner. Nogle af kvinderne, som går i skolen, kender kun Senegal, hvis de bliver spurgt om Afrikas lande. Der skal også uddeles diplomer, gaver og eksamensbeviser.
Hun har også planer om endnu en skole lidt længere sydpå, hvor nøden er endnu større. Og måske en mikrolån-ordning – en slags hjælp til selvhjælp.
Birte og voksenskolen Boutoumite takker U-kassen for økonomisk støtte og folkene bag Utamaduni for inspiration.