En beretning om dansegruppens danmarkstourné i Kristi Himmelfart 2023
.
På vej hjem over Storebæltsbroen, fra Nyborg mod Korsør, vækkes vi alle ud af vores tømmermænds-søndagsslummer, ved at vores chauffør Timon rømmer sig i højtaleren; ”Nå, alle sammen, nu har jeg jo været sammen med jer et par dage og lært jer lidt at kende som nogle festlige og syngende mennesker. I forgårs ved bålet hørte jeg jer høre denne sang, som jeg genkendte, og jeg kunne ønske mig, at I synger den igen, her når vi kører over højbroen. Beklager min udtale men den lød nogenlunde sådan her: Malaikaaa, nakupenda Malakika”. – Vi retter os straks i sæderne, og Koku synger for, hen over Storebælt synger vi med rustne sangstemmer Miriam Makebas banger, som også er blevet sunget i mange år på vores sommerlejr. Vores tur lakker mod enden, og vi er lykkelige over, at vores helt egen privatchauffør Timon har nydt turen i bussen Pumba – som vi døbte den første dag – lige så meget som os.
En tur til himlen tur retur med Danmarks hyggeligste, mest spraglede, skøreste dansegruppe.
Jeg startede med at komme i Igokoloo i 2019, og siden første dag har jeg hørt utallige røverhistorier om, hvordan en vis Jens Idoke arrangerede ture for gruppen før i tiden. Der er både historier med, hvordan der på en tankstation i Sverige blev kogt pasta i en stor gryde med en ukrudsbrænder, hvordan gruppen overnattede i en børnehave efter et show på kræmmermarked og blev vækket af legende børn, om vanvittige optrædener på Roskilde Festival med Ngoya og til Karneval, hvor Lubala lavede ting med en dukke, der nok ikke var gået i dag. Jacob, Gry, Marco og Ditte har som den nye mere ”modne” (Ja, beklager venner, I er jo stadig unge, men ikke lige så unge som de nye unge) medlemmer i Igokoloo, været utroligt gode til at fortælle om de lystige tider i Igokoloo i 90’erne og 00’erne, hvor alt var muligt.
Historierne fik mig til at drømme og tænke; ”Vi må skabe nogle nye minder sammen, tage på nogle nye eventyr. Vi vokser snart ud af danselokalet i Folkets Hus, vi må have luft under vingerne”
Så i det tidlige forår 2023 begyndte jeg at skrive breve, putte frimærker på og tage en tur forbi postkassen.
Jeg inviterede os selv hjem på besøg hos nogle af vores gode venner. De gamle Grævlinge på Granlunden, Inge Nyamiji i Tørring, Trine Naja og Michael i Aserbo, Sydfyn, og Jens og Koku på Ventegodtgaard.
De ville heldigvis alle sammen gerne have besøg af os. Og så kunne ruten og forberedelserne lige så stille begynde.
Timon og Pumba – et himmelsk makkerpar
Nu vidste jeg, hvor vi skulle hen, men hvordan kommer vi ud på denne rejse? Med en bus og en chauffør. Men hvor skaffer man det i 2023? I gamle dage ringede Jens jo bare til en ven med en bus, og så var den i vinkel. I dag er der en masse regler og sager, som gør det en del mere bøvlet. Jeg vil spare jer for det meste af processen udover den lykkelige slutning. (Og ja, jeg havde også fat i Niels Plads)
Vi lejede en bus gennem det underskønne københavnske busselskab Solibus. En bus der var lige tilpas farverig, rusten og skramlet til os. Chaufføren dukkede op af sig selv, da jeg spurgte ud på facebook og en ven af en ven kontaktede mig.
Som en engel sendt fra buschaufførshimlen – Timon. En biolog med skøn tysk dialekt, som kørte lidt rutebus ved siden af studiet. Han havde aldrig kørt over flere dage med gruppe før men var frisk på opgaven.
Fotograf var han også, det er ham, der har taget de flotteste af billederne, som jeg har brugt til artiklen.
Og med bus, cahuffør og rute på plads var det bare at tælle dagene til afgang.
Vi mødtes på Sjælør station den skæbnesvange solskinsdag 18. maj med trommer, telte, øller, champagne, sangbøger, kangaer og højt humør. Bussen pakket, alting klar, Pumba spandt som en mis.
Men hvor var Maria?
Busafgangen for Igokoloo tour ændres til: ”Når Maria kommer”, og det gjorde hun til sidst.
Bussen trillede afsted mod første stop – Lille Skensved.
Ventegodtgaard – vi starter ved starten
Med bobler på bagsædet og fællessang var turen i gang. De sjællandske rapsmarker gled forbi udenfor vinduet, og køreturen mod Køge var næsten for kort. Det var simpelthen så utroligt hyggeligt at køre i bus sammen. Som en blanding af studenterkørsel, partybus, polterabend og band-tourné.
Vi kørte ind på gårdspladsen, hvor vores værter tog hjertevarmt imod os. Eller også var de i gang med alt muligt, havearbejde, jordbær. Det føltes stadig som at komme hjem. Igokoloo har en stærk tilknytning til dette sted, ligesom Jens og Koku har haft, og stadig har, en kæmpe betydning for dansegruppen. Det var det perfekte sted at starte vores tur.
Først en omgang Sogota i solen, så kæle med de 5 nye kattekillinger.
Resten af dagen gik blandt andet med at ordne have sammen med Koku. Vi fandt bununguletrommerne frem og fik både luget, slået græs, danset, sunget, plantet blomster ud og drukket en enkelt Tuborg Classic.
Og ja, hvad med aftenen – jamen, I kan nok forestille jer scenariet.
Grillen blev tændt, og Frederik og Maria svingede udstyret og tilberedte de lækreste øko-Svanholm-steaks til os. Bålet brændte, guitaren, trommerne, øllerne, Jens’ jordbærsnaps, røverhistorierne, sangene, snakkene, kærligheden, varmen, grinene, grinene, grinene. I kender det – lige som det skal være.
Og ikke for sent i seng, vi har jo en hel dag mere i morgen, og i overmorgen, og i overmorgenmorgen. De sidste gik vist til ro, efter solen var stået op igen.
Vi havde hygget os så meget, at Koku ikke ville sige farvel og hoppede med på bussen for at rejse med på resten af himmelfarten – hvilken gave. Der blev sunget hele vejen til Sydfyn.
Melodi: Når jeg er full er jeg altid gla” – Norsk drikkevise (den Frederik altid synger)
”Når Igokoloo skal ud på tur,
Kører Timon os i PumbaVi kører rundt i det danske land,
Og vi vil ikke danse ZumbaSå hvis du ser os på landevejn’,
Så rejs din hånd op og lav et tegn
– til Pumba”
Aserbo – sommerminder på Sydfyn
Igen gled Sjællands sommermarker forbi vinduerne, og på Fyn-siden gjorde vi frokoststop, med rugbrødsmadder, dukkert og udsigt til broen.
Marco spillede en Katumba (Bunungule trommekald) ved vandet, og flere sommerhusbeboere kiggede nysgerrigt over hækken.
Vi havde af Jens og Koku lånt billedmapper med, med gamle fotos af gruppen, og turen mod Sydfyn blev både nostalisk og lystig. Det føles specielt at være en del af historien i denne dansegruppe. Blandt andet billeder fra Marcos 18 års fødselsdag, hvor gruppen gav den gas i vores flotte orange kangaer.
Og så pludselig, efter nogle timers kørsel bandt sydfynske bølgende marker, kørte bussen ind af grusvejen på Dalmosevej 7 i Skårup.
Med det samme væltede en masse minder frem. Det var netop her, vi i sommeren 2021 afholdte sommer-kikome. Aserbo, Trine Naja, Michael og Tino dannede rammen og værtskabet for en magisk forlænget weekend med det bedste fra sommerlejr krydret med det bedste fra Sydfyn og stedets fortryllende energi. Vi var 7 fra Igokoloo, som sammen planlagde weekenden – Anne Sofie, Linda, Elias, Jacob, Maria, Tinne og Clara. Det gik lige som det skulle og vi lovede hinanden – aldrig igen.
Nu var vi tilbage. Blandt træerne, fuglene, hjortene og med de dejligste værter.
Og vi lavede mad, tændte bålet, snakkede, sang, dansede, trommede, grinede, grinede, grinede. Der var gæster fra Cheza Mjini og Odense.
Michael have en god Rom, som vi skulle smage. I bålets skær, spurgte han, hvem som havde fået et afrikansk eller – sukumanavn. Det endte med en hel runde med gode historier og fortællinger om vores navne, og hvordan de var kommet til os. Nogle i gruppen har flere navne fra Tanzania, andre har ikke noget. Det var en kærlig og særlig runde – tak for spørgsmålet, Michael.
Også på vores besøg hos Aserbo passer vores chauffør Timon perfekt ind, han finder hurtigt ud af, at der er et ynglende høgepar i granskoven, og nyder det rige fugleliv som af en eller anden grund ikke er blevet skræmt væk af vores sang og trommer.
Vi gik til ro drypvis i løbet af natten, de sidste da solen stod op. Stuen blev omdannet til en stor sovesal, med alt hvad der dertil hører af snorken med mere. Nogen blev vist nok også trådt på, af en som tumlede meget sent/tidligt i seng.
Det var svært at tage afsked med det magiske sted. Det var helt afgjort med et ”på gensyn”, da bussen Pumba efter en lille omgang støvsugning og opfyldning af minibaren op ad formiddagen trillede videre.
Over Lillebæltsbroen hørte vi Lukas’ ”Solskin I April” på repeat.
Næste stop: Jylland.
Inges Permakulturhave i Tørring
En del fik sig en lille én på øjet, imens Timon sikkert førte Pumba og truppen over Lillebælt.
Vi havde inviteret os selv på frokost i det grønne hos Inge.
Et skønt frokostbord blev dækket med urter og grønt fra haven. Bronzefennikel, dild, skvalderkål, melde, purløg med meget mere gjorde kartoffelmadderne himmelske.
Vi lagde også vejen forbi Inge for at hilse på og mindes vores læremester, sangmager og Igokoloo-pioner Edwardi Ntemi, på den flotte forfædreplads som Inge fik lavet og indviet i forbindelse med Edwardis rejse videre i april 2022.
Det føltes meget særligt, vemodigt og kærlighedsfyldt at samles om pladsen, drikke en rom, synge og mindes. Det tog længere tid, end vi havde regnet med i det stramme program, men sådan er det. Afsked tager tid, og vi lod det tage tid. Med tårerne trillende, både af sorg og glæde, havde vi en meget mindeværdig stund sammen hos Inge og Edwardi.
Trommerne blev også fundet frem og støvet af, og vi sang og dansede et par af hans sangdanse.
Inden vi pakkede sammen, var vi endda så heldige, at Paulo Lusana kom forbi og delte ud af sine varme kram til os.
Tak for et meget særligt og betydningsfuldt stop på vores vej til Inge og Edwardi, næste gang bliver vi meget længere.
I høj majsol pakkede vi bussen endnu en gang. Et kærligt og vemodigt farvel til Inge, Edwardi og perma-haven.
Efter et par timers kørsel trillede Pumba ned af Emmelev Kærvej, og at parkere ude foran Granlunden var på mange måder ligesom at komme hjem (endnu et hjem).
Kulturbroens vugge i Danmark. Vi blev taget varmt imod af Uffe Madadi, Sander Machombo, Jit Buddha og Knud Erik Mlalahasi.
Vi var fælles om aftensmaden – med ged fra naboen, nye kartofler og kachumbali. Om aftenen; bål i haven, sang og historiefortælling og senere – guldøl, fernet og bunungule i stalden.
Det var med grus i øjnene, at jeg morgenen efter stod tidligt op.
Jeg havde en aftale med Sander og Dina om at mødes ved forfædrepladsen i morgensolen.
I ugerne op til turen havde vi i Igokoloo samlet ind til at kunne lave en gruppemedicin, gruppedawa. Udover små donationer og gaver fra gruppens medlemmer, havde vi også på vores tur gennem Danmark samlet betydningsfulde genstande ind, som skulle styrke vores medicin.
Lidt jord fra Ventegodtgaard, en særlig penselfjer fra en skovsneppe i Aserbo, og stumpen fra Edwardis sidste joint hos Inge inden han rejste til Tanzania og videre.
I morgenlyset malede Sander, Dina og jeg alle små gaver til et fint pulver på malestenen.
Jeg sendte en tanke til alle nuværende og tidligere dansere og trommeslagere i Igokoloo, levende som døde, og med hjælp fra forfærdre og formødre samt Dina og Sanders magi blev gruppedawaen til. Vi fik den med hjem i en rigtig fin kalabas. Den blev senere på sommeren indviet til vores årlige generalforsamling.
Men det var ikke kun os, der havde planer. Grævlingene havde også planer med os.
2023 markerede 50 året dansegruppen Wana Cecilias besøg på Moesgaard Museum i 1973, og dermed også startskuddet på hvad der skulle blive til et langt, kærligt, kompliceret forhold og en kulturbro mellem Tanzania og Skandinavien.
For 50 år siden i 2023 bragte Wana Cecilia sukumakulturen til Danmark, og udover at danse, synge og tromme på Moesgård havde de også deres hakker med og brød jorden udenfor museet for at vise, hvordan musikken var en del af det daglige arbejde i markerne.
Og dette skulle selvfølgelig markeres!
Med bugundatrommer (ceremonitrommer), i flotte kangaer og væbnet med hakker og tømmermænds-sangstemmer lavede vi sammen et stort bed til vilde blomster. I formiddagsvarmen mærkede vi historiens vingesus og sikke en gave at være med til denne fine markering af jubilæet for vores kulturbro.
UTAMADUNI JU! OP MED KULTUREN!
Endnu en gang pakkede vi sammen og trillede hjem til Sjælland over broerne, sang Malaika og var helt fyldt op af Igokoloosk kærlighed. Som små fisk i det store fiskenet. Tak for turen, vi gør det igen en anden gang.
IGOKOLOO MOTO
Hilsen Clara
Vi ses til Igokoloos 30 års jubiæum på Hillerød Lilleskole 24.-26. maj 2024
Plakaten er skabt af Marie Hesseldal, efter illustration af Anne El Al
https://www.facebook.com/events/1592528968257443/?ref=newsfeed