Kulturgæster 2024
Det er desværre blevet sværere og sværere med årene, at få visum til vores kulturgæster. Sidste år fik vi afslag på vores ansøgning og selvom vi har anket sagen, får vi desværre heller ikke kulturgæster i år.
Vi arbejder hele året rundt på at sætte os ind i nye og med tiden mere komplicerede visumregler. Politikken på området gør det desværre yderst vanskeligt, at invitere gæster fra lande som f.eks. Tanzania. Vi har dog ikke mistet håbet, og sigter efter at få mulighed for at invitere til næste års lejr 2025.
Kulturgæster på tidligere lejre…
2023:
Vi forsøgte at få 5 dansere herop fra Sukumaland, men de fik afslag på deres visa.
Vi har anket, men endnu ikke fået svar…!
2022:
Vi sparede vi op til at kunne invitere en gruppe af kulturgæster på lejren 2023
2021 og 2020:
Vi kunne desværre ikke gennemføre lejr i 2020 og 2021 grundet Covid.
2019:
Torsdag d. 11. juli træder lejrens tre kulturgæster ud i ankomsthallen i Billund lufthavn.
De vil møde en jublende, lettet velkomstkomité med flag og sang.
Derefter går turen op gennem Jylland på motorvej mellem grønne marker.
Utamadunilejren har de hørt om, siden de var små.
Den er som et lille stykke Sukumaland, lyden af trommer, sang, og en masse mennesker som hilser og smiler. Derfor er de måske overraskede, når de ankommer til Keramikgården – på en næsten tom eng, for alting skal jo bygges op først, og de skal hjælpe til. F.eks. med at bygge rafter om til en badescene eller på ceremonipladsen der må rives ren for græs.
Men om lørdagen falder det hele på plads. Nye og gamle venner strømmer til ned ad bakken, trommerne begynder at buldre, kulturgæsterne hilser på kollegaer fra Ghana, Gambia og Senegal, en ung kvinde, som aldrig har været i Tanzania, synger en sukumasang for ved bålet!
Når man er gæst i Sukumaland, bliver man behandlet som konge eller dronning. Man er først til at få maden serveret, og man får selvfølgeligt tilbudt den bedste plads i bussen, det sidste stykke kød og den eneste stol på bopladsen. På Utamadunilejren står vi i madkø, barkø, toiletkø og opvaskekø.
Det skal gæsterne nok lige vænne sig til, men heldigvis viser venlige folk dem vejen. I år kommer Ndila fra Wangoko-gruppen, som er en mester på bununguletrommer. Og Mele (Mary) fra Bujora-gruppen som er en kvinde med masser af udstråling og energi. Hun danser et bredt udvalg af stilarter. Det samme gør John fra Maisha Furaha-gruppen, med en god del humor og teater. Glæd jer til at møde dem alle tre.
Efter lejren har gæsterne kun kort tid i Danmark. Vi håber, dansegrupperne her i landet vil være hurtige til at melde ind, hvis I ønsker besøg. Skriv til maja@utamaduni.dk.
Tag godt imod Ndila, Mele og John, det bliver en fantastisk oplevelse for dem at møde jer og at bidrage til den 37. Utamadunilejr!
2018:
I år får vi ikke nogle kulturgæster på lejren. Det skyldes at vi har besluttet os for at invitere 3-4 gæster hvert andet år frem for 1-2 gæster hvert år. Sidste år var vi så heldige at have John og Maganane fra slangegruppen i Isesa, samt Veronika og Deo fra Wanasesilia dansegruppen på Bujora, på besøg. I 2018 må vi altså undvære kulturgæster, så vi igen næste år kan invitere flere fede dansere og trommeslagere.
Vi håber dog alligevel på at få besøg af nogle gæster fra Bujora i Sukumaland, der inviteres til Danmark privat. Desuden har vi også et håb om at få besøg af nogle dygtige dansere fra Senegal, samt en Selamta gruppe, så vi får heldigvis masser af dygtige dansere og trommeslagere på besøg.
På lejren i 2017 havde vi besøg af video-dokumentaristen Richard Magumba fra Tanzania. Han arbejder fortsat på dokumentaren, og vil besøge lejren igen i 2018.
Læs evt. hans hilsen i Mwaka Huu magasinet her (og se et lille klip fra hans film)
Herunder kan du læse introduktionen af besøget af 4 gæster fra Sukumaland i på jubilæumslejren 2017
I jubilæumsåret 2017 er der lagt op til en helt enestående oplevelse
Vores venskabsforbindelse med Tanzania, og især dansere og musikere fra sukumaland, er lejrens grundpille.
I 2017 er det 40 år siden at den første “Utamaduni tur” fandt sted og blev starten på Utamaduni dansegruppen. Og det er 35. år i træk at vi arrangerer afrikalejr i Ramten Skov på Djursland.
Siden Utamadunigruppens start har det været venskabet med Sukumaerne, især omkring Bujora Cultural Centre, som har været drivkraften for at arrangere Utamadunilejr år efter år.
Og i 2017 er det lykkedes at få mulighed for at invitere 4 skønne repræsentanter for Sukuma-kulturen og kulturbroen.
Det drejer sig om John Mulinga – den fantastiske slangedanser fra landsbyen Isesa, samt hans seje trommeslager Maganane. I år er det tredje gang vi er så heldige at få besøg af John, efter han første gang besøgte lejren i 2007 og igen i 2009. Det er dog første gang vi har mulighed for at invitere en af trommeslagerne fra Johns gruppe, med op til Danmark, og det glæder vi os til helt utroligt meget til at opleve.
Vi har derudover inviteret to dejlige medlemmer af WanaSesilia Dance Group – vores venskabsgruppe, der danser og bor på Bujora. Vi får besøg af Deo (Deogratius), en ung, fantastisk danser, trommeslager og underviser og Vero (Veronika), en sej, kvindelig danser i gruppen.
De fire lander i Danmark en lille uge før lejr og vi glæder os meget til at se – og lære af dem!
Sukuma dokumentarist på lejren
På jubilæumslejren 2017 får vi også et andet interessant besøg fra Tanzania, nemlig filmmageren Richard Magumba. Han har bemærket sig at der sker noget helt ekstraordinært i Sukumaland. Nemlig en stærk kulturel forbindelse til Danmark, som gennem årene har sat sit aftryk i Sukumaernes selvforståelse og lyst til at fastholde især den traditionelle dans. På lejren kommer Richard med en lyd-assistent og sit kamera, og ønsket om at dokumentere fænomenet ‘Utamadunilejr’ og lære os bedre at kende. Resultatet vil blive en del af en dokumentardilm om Sukumakulturen: ILOLEKEJO.
Hvis alting får godt, vil Richard komme på lejren 2018 for at vise os resultatet.
Her kan du downloade Richard Magumbas egen projektbeskrivelse (PDF): Presentation on Documentary on Sukuma Culture
Kulturgæster 2016
På lejren 2016 havde vi ikke nogle kulturgæster inviteret direkte af lejren.
Vi sparede op til at kunne invitere et par stykker året efter 🙂
Vi fik dog alligevel mulighed for at møde nogle af vores venner fra Bujora i Sukumaland.
I 2016 fik vi, udover vores herboende Sukumavenner, besøg af 2 medlemmer fra Wanaceciliagruppen.
Begge var inviteret herop privat, og vi var bare heldige at kunne nyde godt af deres selskab på lejren 🙂
Sylvester Gambula, som var en af de 4 kulturgæster på lejren 2015
Cleophace Maneno, som er trommeslager i gruppen, og også kendt som ‘King Kachawi’
Kulturgæster 2015
På lejren 2015, havde vi besøg af hele fire lejrgæster fra Bujora Cultural Centre!
De er alle medlemmer af dansegruppen WanaCesilia, som Utamaduni har haft et givende venskab med, siden gruppen besøgte Danmark for første gang i 1973.
Gæsterne var: Fader Fabian Mhoja Mayunga, Paulo Kazungu Mafanyanga, Sylivester Fransisco Gambula og Grace Edward Ntemi.
I januar 2017 var det igen muligt at deltage i et kursus på Bujora, kaldet “Warsha ya Utamaduni”. 2 uger med masser af spændende workshops i den traditionelle trommedans og sang, samt kurser i kulturen og indblik i lokale skikke mm. Der blev afholdt et møde om kurset på lejren for alle interesserede.