Mer om Åben Mark! |
Her finder du mange informationer om Utamadunilejren og kan få en fornemmelse af alle de mange områder, som er med til at sikre lejrens mangfoldighed og dagligliv.
Siderne opdateres løbende og helt frem til lejrens start for at være sikre på, at informationerne er så korrekte som muligt. Så kig forbi igen, og der vil være opdateret indhold.
Den 41. lejr afholdes i uge 30, 2025!
Året igennem bruger vi vores mailingliste HABARI, til løbende at informere om nyheder i Utamadunimiljøet. (Link til HABARI-nyhedsbrevs-tilmelding).
Vi kan også stærkt anbefale at være med i vores Utamaduni Facebookgruppe: https://www.facebook.com/groups/12489521482 som har 2500 medlemmer.
I Utamadunis årsmagasin Mwaka Huu kan du læse mange års onlineartikler om Utamaduni.
Vi er omkring 600 mennesker samlet midt ude i skoven, og det kræver rigtig mange kræfter at holde vores lille landsby kørende.
Lejren ER meget interimistisk, og selv om vi gør alt for at skabe de absolut bedste rammer for alle, vil der være ting vi ikke kan rumme eller tilbyde. Bær over med os, og nyd i fællesskab hvor vildt fantastisk det er, at vi faktisk skaber en hel lille landsby midt i skoven, hvor både det lavpraktiske og det høj-kulturelle lykkes!
Vi er helt afhængige af, at ALLE på lejren deltager i de fælles opgaver. Langt de fleste hjælper ved at påtage sig de obligatoriske ‘tjanser’, som fordeles i Infoen ved ankomst.
Nogle har større opgaver, og arbejder 6-8 timer eller mere hver dag, og betaler derfor ikke for at være på lejren. Det er dem vi kalder, “arrangører og hjælpere”. Alle arbejder frivilligt og ulønnet, hvilket er med til, at vi kan holde deltagerprisen nede, så alle kan være med. For at få klaret alle praktiske opgaver undervejs, er det bydende nødvendigt, at ALLE bidrager med praktiske opgaver/tjanser, som organiseres af Infoen.
For at vi alle skal få den aller-bedste oplevelse på lejren, har ansvarlige fra de forskellige ‘arbejdsområder’ på lejren skrevet om deres områder og hvilke muligheder og forpligtelser du finder netop dér. Klik dig frem i menuen til højre….
Lidt historie om lejren og Utamaduni:
I 1983 blev der for første gang holdt Utamadunilejr i Ramten skov. En lastbil fuld af trommer og 70-80 glade hippier i en forlænget weekend lagde dengang intetanende grundstenene til den store og velorganiserede lejr vi kender i dag.
Lejren har vokset sig stor (ca. 600 mennesker i en hel uge) og den har vokset sig fast i alle os, som nærmest er afhængige af denne helt unikke uge langt ude i skoven, med vores tromme- og danseglade venner.
Nogle deltager i 2024 på lejr for 40. gang, og deres børn (og børnebørn) er nærmest vokset op på lejren – andre kommer for aller-første gang og aner knapt nok hvad det er de har indladt sig på.
Men fælles for os alle er, at vi står foran endnu en magisk, forunderlig, livgivende og lærerig sommerlejr. En helt unik uge, hvor vi mødes om dansen og trommerne under en forhåbentligt bagende sol. Hvor gamle og nye venner mødes og sød musik opstår…
Velkommen til den 40. lejr til alle, nye som gamle deltagere!
Hilsen fra alle os arrangører og hjælpere…..
Mzee Kangwina fører an i Mlulu Usanja Mabara sangen, på den 6. lejr i 1988. (Foto: Mads Mchele)
Historisk baggrund:
Det hele startede i 1973, da ca. 30 tanzanianske bønder fra Sukuma-stammen i det nordvestlige Tanzania besøgte Moesgård Museum. De var inviteret af lektor K.H. Skott og U-landsfonden af 1962 til at demonstrere traditionelle danse og håndværk.
Interessen spredte sig, dansegrupper opstod, og alle disse folk havde lyst til at samles. Det gjorde de i en forlænget weekend i 1983 på den allerførste danselejr, der samlede ca. 70 deltagere. |
Besøget gjorde så stort et indtryk på nogle musikere og teaterfolk fra Djursland, at de i 1977 rejste til Sukumaland. Her deltog flere mennesker, der stadig er aktive i vores lejr.
Flere blev så fascinerede af afrikanernes måde at tromme og danse på, at de gik i lære. Ved gentagne besøg hos hinanden opstod indbyrdes forståelse, venskab og respekt – det er lejrens menneskelige baggrund.
Der var også et mere praktisk udadvendt engagement. Vi begyndte nemlig at turnere i hele Danmark med sange, danse, trommespil, fortælling, håndværk, hyttebygning, m.m. og blev et farverigt indslag i mange U-landssammenhænge på skoler, højskoler o.lign.
Interessen spredte sig, dansegrupper opstod, og alle disse folk havde lyst til at samles. Det gjorde de i en forlænget weekend i 1983 på den allerførste danselejr, der samlede ca. 70 deltagere.
Den fandt sted på Keramikgården i Ramten Skov, hvor lejren hver sommer har været lige siden, og hvor i øvrigt djurske kollektivister og andet godtfolk op gennem halvfjerdserne havde holdt deres sommerlejre.
Utamadunilejren voksede og praktisk hjælp blev nødvendig.
En større flok af lokale kollektivister trådte til med hjælp omkring de mange praktiske ting på lejren.
Således gik det til, at den nuværende Utamaduni Kulturforening opstod. Lejren er vokset fra 70 til ca. 600 mennesker, hvor ca. 70 arrangører og 60-70 undervisere og hjælpere sørger for, at alle de praktiske ting fungerer.
Resultatet er en fantastisk velorganiseret lejr, som vi er meget stolte over. Det er de mange hænders arbejde, som bliver til én stor, fælles oplevelse, vi gerne vil fejre sammen med jer igen i år.
Mange år har vi haft gæstelærere fra Sukumaland, flere har slået sig ned i Danmark, og deres medvirken på lejren har i allerhøjeste grad været med til at skabe den stemning, der gør, at vi ”gamle” stadigvæk er glade for at kunne indbyde til endnu en fantastisk Utamadunilejr.
Udover lejrene har foreningen i de sidste mange år beskæftiget sig med udviklingsprojekter som f.eks. renovering og opstilling af majsmøller i både Sukumaland og hos masaierne i Ngorongoro-området, samt undervisning og uddeling af malariamedicin i Senegal m.m. Det kan du læse mere om på UKASSENs hjemmeside.
Pingback: Hilsen fra den tiltrædende forkvinde – Mwaka Huu