3 Renoveringsprojekter på Bujora Cultural Centre & Museum i Tanzania
Kære Ukasse,
I 2017 søgte jeg u-kassen om støtte til 3 projekter på Bujora Cultural Centre & Museum i Tanzania. Til min store glæde har lederen på stedet, Fabian Mhoja, gjort sig umage med at realisere alle projekter, og det vil jeg berette om her.
Genopretning af mur og restauration af historisk vægmaleri
Første projekt, vi blev bevilget støtte til, er et vægmaleri, som nu er blevet udført på en mur på Bujora.
Muren med landkortet, der illustrerer de gamle høvdinge-dømmer i Sukumaland, er et fast indslag på rundture på museet, men den var revnet og risikerede at vælte, og malingen var falmet og afskallet. For at redde de oprindelige optegnelser på muren, skulle malere kopiere hver kvadratmeter, før muren blev revet ned og bygget op igen. Derefter skulle malerne genskabe landkortet. Muren står frit på museets grund, tæt på kirken og er velbesøgt af kirkens mange brugere, de lokale, børn, skoleklasser, museumsgæster m.fl., og den fungerer derfor som gratis attraktion og er bevidsthedsskabende for sukumaerne omkring deres kultur og historie.
Det var helt vildt, da det gik op for mig, at det var lykkedes Fabian at få vores mest kompetente og dygtigste kunstnere, Charles Ndege og Sander Machombo til at færdiggøre mur-projektet! Sander rejste fra Emmelev og til Bujora i januar, og nu er museet beriget med en smuk, ny mur med de gamle kortoptegnelser og endda tilføjet helt nye malerier.
Her følger en hilsen fra Sander, hvor han fortæller om maleriet:
Tækning af taget på Bagika- & Bagaluhuset på Bujora Museum
Det andet projekt, som u-kassen valgte at støtte, var tækning af taget på Bagika- og Bagaluhuset på Bujora Museum.
Huset rummer til dagligt historien om danseselskaberne, gamle billeder af de største danseledere, deres originale kostumer indenfor forskellige dansestilarter, historiske fortællinger og meget andet.
Desværre var taget ved at falde sammen, flagermus havde taget bolig derinde, så deres ekskrementer dækkede de ældgamle, unikke artefakter, og regnen dryppede ind. Derfor var det nødvendigt at lægge nyt tag på, og det blev gjort som det første, da museet modtog penge fra u-kassen!
Resultatet er rigtigt flot!
Renovation af trommehuset på dansepladsen, Bujora
Tredje projekt var trommehuset på dansepladsen, hvor Bujoras dansegruppe tidligere har opbevaret deres trommer.
Trommehuset, som blev bygget i 1960’erne, ligger meget centralt på Bujoras store danseplads og har oprindeligt været brugt som gæstehus. Tilbage stod kun de gamle, revnede mure, som dannede baggrund for dansegruppen WanaCesilias optrædener, og det var ærlig talt et trist syn. Æstetikken på Bujora er en vigtig del af gæsters oplevelse af stedet, men det gamle hus gav indtryk af nedslidthed og forfald.
Nu er det huset revet ned, og et nyt fundament er bygget. Arbejdet med at bygge mure og lægge stråtækt tag på er stadig i gang og ikke færdiggjort endnu.
Fabian Mhoja, Bujoras beboere og jeg vil gerne takke for den hjælp, som lejrens deltagere via U-kassen har givet til Bujora ved at støtte dem i at forskønne museet, så de også fremover kan promovere og bevare sukumaernes unikke kultur. Særligt i år, hvor centret fejrer 50-års jubilæum, og hvor gæsterne forhåbentligt vil strømme til! Wabeja no. Asanteni sana.
Kærlig hilsen fra
Johanne Shoma, Utamaduni Dance Troupe