Nyanguge Developement Foundation
Kære Utamaduni Nyhedsbrev læsere,
Så sidder jeg her på vores terrasse med morgenkaffen en kølig lørdag morgen i slutningen af marts måned. Solen har været hård ved Sukumaland den sidste måned og vi råber alle på regnen. Januar og februar var nogle fantastiske måneder med godt med regn og stor optimisme. Alle havde travlt i rismarkerne, først med tilberedningen af jorden og senere med udplantning.
Her på vores boplads blev vi sidste år af distriktsmyndighederne registreret som en lokal udviklingsgruppe med told & skat nummer, så vi selv kan modtage vores udstyr fra Danmark, betale told og skat på udstyr fra Danmark. Tanzania har med den nye præsident John Pombe Magufuli, som blev indsat i oktober, et stærkt ønske om at forandre det nuværende bureaukratiske system. Efter hans tiltræden er det blevet klart for alle, at dovenheden må høre fortiden til. Altså at man møder på arbejde og bliver der og passer det. Topfolk i mange regeringsinstitutioner er blevet bedt om at finde andet arbejde. Præsidenten møder uopfordret op på statslige arbejdspladser. Alle unødige udenlandsrejser er blevet suspenderet og store private firmaer er blevet bedt om at betale skat. 5 topfolk i told & skat er blevet fritstillet og anklaget for svindel af dimensioner – mange hundrede containere er der ikke blevet betalt afgift af. Der er ingen tvivl om at sådan vil det fortsætte i Tanzania under Magufuli’s ledelse. Han har stor opbakning i befolkningen, og der udtrykkes – endelig en der har kampgejst – en der har hår på brystet og tager kampen op mod korruptionen og mageligheden. Hans motto er ”hapa kazi tu” – kun arbejde. Et af hans gode initiativer; torsdag formiddag til kl. 10 er der rengøring i Tanzania. Alle er ude med kost og skovl og ingen butikker er åbne før klokken har slået 10.
Der er hårdt brug for folk med evne og lyst til forandring, hvis Tanzania skal nå sit ønskede mål om at blive et mellemindkomst land inden 2025. De udenlandske donorer er velvillige og Norge har allerede meldt sig med støtte til opsætning af et nyt told & skat system.
Vores 20 fods container med to traktorer, kirkeorgler og 90 computer til Nyanguge Development Foundation blev hårdt berørt af præsident Magufuli´s fyring af de 5 topfolk i told & skat. Containeren fik en frigørelse halvanden måned senere en planlagt, da ingen nu havde kendskab til import proceduren. Det medførte en ekstra oplagringsudgift på kr. 15.000 til havnemyndighederne i Dar Es Salaam.
Min søn Ejnar Knud Erik, mor Mondester og jeg var i Iringa for at besøge gravstedet for Chief Mkwawa (Hehe folket) i det sydlige Tanzania. Chief Mkwawa er kendt for hans modstand mod den tyske koloni magt/administration og deres skatteopkrævning. Han forsvarede sig og undgik tysk tilfangetagelse i 5 år, hvorefter han skød sig selv, da han tilfangetagelse var nært forestående i 1898. I mens vi står ved Mkwawas gravsted, bliver vi ringet op af transporter med besked om at vores containeren nu er på vej til Nyanguge/Mwanza. Vi får travlt, da der er ca. 1000 km hjem. Vi når at fange en bus i Iringa, Mohamed Trans med endestation Mwanza. Allerede inden afgang på busstationen i Iringa er der noget der siger os, at dette bliver et maraton med masse af uforudsete oplevelse. Efter 60 km ryger kileremmen og motoren ophedes, før Dodoma (administrative hovedstad) er der problemer med brændstof til førelsen, og da vi når aften efter de første 10 timers kørsel, nægtes vi fortsat kørsel af vej-politiet. Dette pga. bevæbnede vej-røvere i det nært fremkommende bjergområde. Overnatningen bliver i bussen og næste morgen er der afgang kl. 5. Efter 8 timer kørsel når vi Shingyanga og Mohamed Trans er endeligt brudt sammen. Vi bliver alle passagerer stuvet over i en mindre bus som førte os trætte men sikker til Mwanza. Vi hjem til Nyanguge en time før container lastbilen ankommer fra Dar Es Salaam.
Tak til Ukassen for de 5.000 kr. jeg modtog i støtte til forsendelsen af orgler, computer og hospitalsudstyr, der er blevet udelt til gavn for udviklingen i Sukumaland.
De bedste og kærligste hilsner fra, Baba Chai – Mlalahsi Knud Erik