Hønsehold i Mwanza, Tanzania
Udvikling starter med en handling
Kære Kulturforening.
Endnu engang skriver jeg min lille U-kasse rapport her, fra en computer café i Mwanza. Regnen har stået på siden december, og bønderne er glade i år. Markerne er sået til, og nu venter vi på den lange regntid fra slutningen af denne måned og frem til april.
Vores hønseprojekt er kommet godt i gang. 18 høns og en hane. To høns ligger på æg nu, og vi kan forvente 15 kyllinger om 14 dage.
Hønsegården og huset er blevet pudset både ude og inde, og vinduerne er ikke kun forsynet med fluenet men også med jerngitter, så tyve ikke kan komme ind i hønsehuset om natten. Medlemmer af hønsegruppen har været på studietur til Geita og Muleba, og som resultat af denne tur, produceres der nu foder til hønsene her lokalt.
Der produceres:
- Majsskaller 20 kg
- Dagar fiskeaffald 1.5 kg
- Muslingeskaller fra Victoriasøen 2 kg
- Forbrændte knogler (calcium) 1 kg
- Solsikke kager 2.kg
- Salt 0.5 kg
Hver høne får 150 gram dagligt af det forarbejdede foder. Foder forarbejdes i en af de gamle ris-afskallere.
Valget af race landede på den lokale Gutzi race, som er udholdende og ikke har masser af sygdomsbesvær, som de udenlandske racer har. Derudover kan disse lokale æg sælges for 100 TZS. mere pr. æg, da mange folk foretrækker lokale æg fremfor de store æg, som lægges af de udenlandske racer.
Høns ser ud til at være en god form for indtægt, og de kan ved ordentlig pasning give et godt tilskud til dagligdagens udfordringer. Ikke mindst er der en god læring i det, at man får et godt udbytte ud af anstrengelserne. Og så er hønselort jo guds gave til komposten og havens andre afgrøder.
Ønsket er at komme op på 50 høns og dermed en daglig bakke æg, som kan sælges for 12.000 TZS.
Herfra takker jeg Ukassen for tilskud til projektet.
De bedste hilsner fra Baba Chai Mlalahasi
Knud Erik