På lejren har vi en tradition med at have en ceremoni for alle.
Det er forskelligt hvad ‘årets tema’ er. Ceremonien ledes af tre mennesker fra tre generationer Kulwa Seleman, Sander Machombo og Dina Bjørn.
Ceremonien er i år, som altid, tirsdag sidst på eftermiddagen. I anledningen af lejrens 40 års jubilæum vil vi i år sende tak til de mange kulturgæster som har besøgt lejren igennem tiden fra Sukumaland og forskellige østafikanske lande. Derudover vil vi sætte frø for hvilke værdier vi ønsker at tage med i fremtiden, så vi kan videreføre den gode ånd både på lejren og videre ud i vores egne liv. Som altid vil der også være en stund for at mistes dem som er gået bort i det forgagne år.
I løbet af ugen opbygges der er et “forfædre-/mødre sted” som er placeret foran kulturens telt også kaldet Mitambiko. Her vil der være traditionelle forfædre/-mødre hytter fra Sukumaland samt stensætninger fra nordisk tradition. Dette er et sted for refleksion, ro, taksigelse og til at bede om hjælp og støtte fra ånderne.
Blandingen af traditioner fra Sukumaland og norden er gennemgående. De tre ceremonimestre arbejder sammen om at samle trådene og at skabe et rum hvor vi på forskellig vis kan forbinde os med os selv, hinanden og alt omkring os.
Kulwa Seleman er oprindeligt fra Sukumaland og af medicinmandsslægt. Han arbejder med plantemedicin og åndekontakt.
Sander Machombo har, udover at være med helt fra begyndelse i utamaduni, studeret og praktiseret spiritualitet fra både sukumaland, norden men også flere andre steder i verden.
Dina Bjørn studerer medicin fra begge steder og har de sidste 10 år været i lære hos Sander og Kulwa. Hun har teten som den der guider de deltagene igennem ceremonien.
Ved Mitambiko kan man finde en lille flettet kurv, hvor man kan lægge et ønske/taksigelse symboliseret ved en organisk ting. Dette kan være et græsstrå, en blomst, en seddel med ord, lommeuld, hår eller noget andet du selv finder på. Efter lejren pulveriserer Sander alt det der ligger i kurven og dette bliver nu til lejrens medicin. Ønsker er på den måde blevet samlet hvert år siden 88, hvor vores lærermester Mzee Kang’wina kom med idéen. Kalulumila hedder denne medicin og bliver brugt hver gang vi har stor møde i foreningen. Medicinen sendes rundt til alle der medvirker i mødet og er med til at minde os om alt den gode energi som vi skaber sammen på lejr.
Vi glæder os meget til en stund hvor vi kan få tid til at mærke os selv, hinanden og hvor vi kan give taksigelse og bede om hjælp fra dem som har gået på jorden før os.
Bedste hilsner fra ceremoni-holdet.