Mzee Kang’wina er død!

Den 30/7 2000 afgik Kang’wina Mihumo Gervasi MlilwaNgoma Nyonga BushuBubili Mikkel ved døden, og blev begravet i sin hjemlandsby Langi i Sukumaland dagen efter 31/7 2000.

Utamadunilejren og Kang’wina

Nekrolog fra avisen “Msanii” I Tanzania, med et foto af Kang’wina sammen med K.H.Skott fra “U-landfonden af 1962”.

Som det kan ses på oversigten over lejrens kulturgæster, har Mzee Kang’wina gæstet os ved flere lejligheder. Han var også med på Danmarkstur tilbage i 1973, hvor “U-landsfonden af 1962” inviterede 30 Sukumaer til landet for at vise os danskere noget om deres kultur. Kang’wina var med til den første lejr, til den femte, til den tiende, og senest til vores 15 års jubilæum i 1997. Dette blev desværre også Kang’wina’s sidste besøg i Danmark.
Mzee Kang’wina har efterhånden fået et utal af venner i Danmark. Og som noget ganske særligt har han givet flere hundrede danskere et Sukuma-navn. Selv fik han på lejren i 1988 navnet Mikkel Ræv.

Læs Kang’winas nekrolog, skrevet af Sander Machombo Nielsen

Læs Mette Sumos møde med naturhelbrederen Mzee Kang’wina

Dette foto er fra Utamaduni lejren 1988, hvor Kangwina fører an i sang optog på dansepladsen. Foto: Mads Mchele Bischoff

Kalulumila medicin

Det er også Mzee Kang’wina’s ære at vi prioriterer ceremonierne højt på vores lejr. Med Sander Machombo som lærling har vi taget mange af hans idéer til os. Bl.a. at vi hvert år supplerer op af vores helt egen “lejr-medicin”. Alle som vil, giver “noget” til medicinen, som fastholder noget af den gode energi og kraft som vi har sammen. Efter lejren tørres alle effekter, og derefter pulveriseres det hele, og tilsættes beholdningen fra de foregående år. Medicinen har fået Sukumanavnet KALULUMILA, som hentyder til at det er en fastholdelse af det der sker lige nu (LULU betyder NU).

Mlulu

Hør et lydklip (130 kb) fra jubilæumslejren 1997, hvor Kang’wina synger for på Mlulu usanja mabara sangen, og hyldes med at dagen udnævnes til “Mikkels dag”

Comments are closed.