Kulturgæsterne på Utamaduni lejren 2002

Mabiyu Ntini   |   Martina Thomas Petro   |   Ng´wenhwandege

Gæsterne tog direkte på safari i Danmark efter ankomsten, nemlig til Givskud Løvepark, hvor vi optrådte med Utamaduni Dance Troupe 9. juli 2002! Herefter galdt det forberedelserne til årets jubilæumslejr, og så selve årets højdepunkt Utamaduni camp 2002!


Alle fotos er fra Givskud 9/7, og taget af ©Line Landsholdt

Årets lejrgæster 2002.

I år 2002 har vi som bekendt 20 års jubilæum med at afholde sommerlejr i Ramten Skov. Det skal markeres på lejren blandt andet ved at invitere kultur gæster fra Sukumaland.
Vi har valgt at invitere to gode energiske dansere, en ung mand Mabiyu og en ung kvinde Martina, samt Ng'wenhwandege som er ekspert i Bugunda trommer og som skal hjælpe med at restaurere den nu 10 år gamle smedemesterhytte på lejren. Læs mere om gæsterne herunder. Og læs Johannes forårs-hilsen fra Sukumani.

klik for en forstørrelse!
Mabiyu hjemme på bopladsen

Det bliver Mabiyu Ntini fra Isangijo, som både er medlem af Kujitegemea Dance Troupe og WanaSesilia Dance Troupe. 
Mabiyu er lillebror til Marco fra Utamadunigruppen, og han er 23 år gammel. Han har som medlem af Kujitegemea været med til at undervise os på et par af vores Warsha-kurser i både sogota og bulabuka.
Mabiyu går på lærerskolen Butimba i Mwanza med dans og tromme som hovedfag. Han er en meget dygtig danser og trommeslager, og kender både de traditionelle sukumastilarter samt mange andre tanzanianske stilarter.
På sidste års lejr underviste Sebastian og Nana i nogle af Mabiyus danse, det var den hurtige bulabuka-serie med 5 små danse og sindimbaen (Aio leo-sangen). Det var noget af det han lærte os, da vi hyrede ham som vores private lærer mens vi var på Bujora.

klik for en forstørrelse!
Mabiyu med sin cykel

klik for en forstørrelse!
Mabiyu Ntini

 

klik for en forstørrelse!
Martina Thomas Petro

Desuden inviterer vi Martina Thomas Petro, som er 22 år.

Hun er en fantastisk dygtig danser, og har været med i WanaSesilia i mange år. 
Hun var i Danmark i 1996 med børnegruppen fra Bujora, sammen med bl.a. Willbert fra Utamaduni, inviteret af DGI.

Hun danser også både sukuma- og andre stilarter fra Tanzania.
Da Martina og Mabiyu danser sammen i WanaSesilia, som de sidste 2-3 år har udviklet sig meget og lært mange nye stilarter, håber vi på de kan blive et godt makkerpar i årets underviser-team.

Hilsen fra Nana Mihayo
Utamaduni Dance Troupe

klik for en forstørrelse!
Martina i 1996 med
DGI opvisning

Klik for en forstørrelse
Martina i 1996 med DGI opvisning

 

Hilsen fra Johanne i Tanzania, 28. maj 2002

I år har jeg haft glæden af at arbejde sammen med vores lejrgæster i Sukumaland, hvor Marco og jeg har boet fra marts til juli. 
Vi har øvet sammen med dem hjemme på bopladsen som opvarmning og forberedelse til lejren.
Martina er 22 år gammel. Hun er fra Bujora og har danset siden hun var lille i Wanasesilia dancetroup. I 1996 var hun i Danmark, inviteret af DGI sammen med børnegruppen fra Bujora.
Mabiyu er Marco’s(fra utamaduni-gruppen) lillebror og er 24 år gammel. Han er vokset op med den traditionelle dans bl.a. gennem sine forældre, som stadig er aktive bucheyeki-sangere og -dansere. Mabiyu er medlem af dansegrupperne Kujitegemea og Wanasesilia. Han studerer på lærerskolen i Butimba, hvor han også underviser i dans og trommer. Begge har erfaring med forskellige stilarter fra hele Tanzania, samt et bredt udvalg af sukuma-stilarterne, f.ex. Hakkedans, bunungule, sogota, bulabuka og bukomyalume. Jeg glæder mig til mange gode oplevelser med dem på lejren og de efterfølgende workshops rundt om i landet.

Hilsen fra Johanne Shoma, Usukumani, Tanzania.


Hilsen fra Sander omkring nytækning og besøg af Ng’wenhwandege


Tækkemand og Bugunda-danser:
Ng´wenhwandege Ganyamawa

klik for en forstørrelse!
Ng´wenhwandege Ganyamawa som solodanser i Bugundadansen på bopladsen 
hos den nu afdøde medicinmand Mungu wa pili. 
Bemærk trommerne bagved, som vel at mærke kun er en lille del af trommegruppen!

Utamaduni Kulturforening vil gerne i år kunne invitere Mr.Ng'wenhwandege Ganyamawa hertil for at rådgive og undervise i restaureringsarbejdet af det tanzaniansk inspirerede bosted og hus i Ramten Skov.

Området ved søen, benytter vi i forbindelse med vores årlige Utamadunilejr hvor vi samles i en uge lang udveksling af afrikansk dans, traditionel afrikansk musik og kultur. Herudover bruges det afrikanske bosted også af skoler og børnehaver i forbindelse med studieture.

Året 2002 er 20 års jubilæum for denne tilbagevendende begivenhed med 600 overvejende danske og skandinaviske voksne og børn som interesserer sig for afrikansk sang, dans og traditionel kunsthåndværk samt udviklingen i den 3. verdens befolkning.

Undervisningen på lejren vil finde sted på det uge lange udendørs sommer-lejrkursus med speciale i afrikanske folks forskellige sang- og dansetraditioner. Lærere på lejrens mange workshops 
er herboende kulturkapaciteter fra Tanzania, Kenya og Uganda i Østafrika og fra Ghana, Senegal, Gambia og Cameroun i Vestafrika og fra Malawi i Syd.
Men udover vores dansegæster fra Sukumaland (se ovenfor) ønsker vi at invitere Ng´wenhwandege, dersom Danidas oplysningsbevilling støtter os økonomisk.

klik for en forstørrelse!
Smedemesterhytten bygges på lejren i 1991.
På billedet er Knud Erik og Sebastian i gang med bindearbejdet.

På lejrens faste tilholdssted findes en 10 år gammel afrikansk boplads, som netop under den kommende sommer-lejr skal have skiftet græstækning i ugens praktiske workshop. På bostedet vil desuden foregå en workshop med traditionel træskæring og jernsmedning.

Kulturforeningen ønsker at invitere den tanzanianske kulturperson Mr. Ng´wenhwandege Ganyamawa til Danmark som æresgæst for jubilæet. Han vil fungere som aktiv lærer i restaureringsarbejdet med det tanzaniansk inspirerede bosted og hus.

Desuden vil Mr. Ganyamawa undervise i sang dans og trommespil. 
I sin hjemegn Mwanza regionen er han kendt som en yderst opfindsom danse-solist og leder med en stor viden om fortidens elefantjægeres traditioner, religion og tro samt unikke trommespil og optædeform. I kraft af sin simple håndværksteknik og livsstil holder Mr.Ganyamawa en enestående optrædeform i live i nutidens Afrika. En stor glæde for folk, både deltagere og publikum ved talrige fester og arrangementer i lokalmiljøet såvel som rundt i omegnen af Mwanza, der er Tanzanias næststørste by.
Utamaduni Kulturforenings lejrarrangører har gode erfaringer med at invitere kultur gæstelærere til Danmark. Lejren har hidtil selv kunnet finansiere disse folks rejser, ophold og lomme-penge. Lejren i juli 2002 vil kræve en del supplerende arrangementer i anledningen af 20 års jubilæet og derfor ansøges Danida om økonomisk støtte.

Vi har planlagt nogle workshops med Ng´wenhwandege på lejren som er:
1. Workshop i traditionel afrikansk tagtækning m. 25 deltagere.
2. Workshop i traditionel elefantjæger dans og trommesammenspil samt historiefortælling for 200 deltagere. Bugundadansen er Ng’wenhwandeges speciale. Hjemme i Sukumaland frem-stiller hans selv de mange trommer som bugundadansen giver arbejde til. Utamaduni lejrens godt 70 større og mindre trommer passer netop til at blive spillet på én gang i denne workshop („Sukumatromme big band“).
3. Workshop i træskærerarbejde med 8-10 deltagere.
4. Besøgsture efter sommerlejren med kultur-aktiviteter.
Vi forventer at en fremstilling af plancher med fotos & tekst samt video, begge omhandlende gæstelærerens arbejde i Danmark vil blive hans rapport til sin landsby (Bujora Museum).

PS. Angående tækkeworkshoppen kan du allerede nu tilmelde dig til enten Sander Nielsen eller Knud Erik.

De bedste hilsner fra ceremoni-team: 
Sander og Knud Erik.


Se flere fotos fra lejren 1992, hvor hytten blev bygget!

Ng’wenhwandege og sommerlejrens Iduku (hytte)

Utamadunilejrens sukuma boplads med smedehuset, iduku’en etablerede vi i løbet af lejren 1992. Dengang havde vi besøg af den gamle, nu afdøde Mzee Kang’wina Mihumo, og han indviede på sukuma maner huset og pladsen med et ritual og en sang til velsignelse af iduku’en og dens brugere på fremtidige sommerlejre. Det blev smukt tækket med uvurderlig hjælp fra mange af lejrens unge deltagere.
Nu er huset 10 år og trænger til en ny græstækning. Dette arbejde vil vi udføre sammen med én af dette års sukuma gæstelærere fra Tanzania, baba Ng’wenhwandege. Tækningen udgør i år en sukumahåndværks workshop. Du, som har interesse for dette, kan evt. få nærmere information inden lejren hos initiativtagerne, Knud Erik Asak tlf: 86387764 og Sander Nielsen tlf: 86387275.
Vor gæst, baba Ng’wenhwandege, er en højst erfaren kulturpersonlighed. Han har i mange år været danseleder hos den utroligt farverige shaman og medicinmand Mzee Kisununha (Mungu wa pili = Gud nr. 2). Når der skulle være fest, blev stedets mange store og små trommer bragt til dansepladsen og spillet under ledelse af baba Ng´wenhwandege. Den voldsomt påtrængende 5-delte trommerytme er et særsyn selv i Sukumaland og stammer fra gamle tiders elefantjægere og deres ritual for lykke & held med jagten og den farefulde rejse tilfods med jagtbyttet. Vi har på tidligere sommerlejre „snuset“ til denne sukuma-stil kaldet „Bugunda“ og har ved de lejligheder hørt alle lejrens trommer i funktion på én gang. I år er vi så heldige at have „mesteren“ som gæst og dansekammerat, så vi forventer derfor at lejrens mange øvede håndtrommeslagere sammen med ham får bugunda-rytmen til at runge i Ramten Skov.
Omkring sukuma iduku’en ved lejrens jernsmedie vil baba Ng’wenhwandege desuden vise sin træskærerkunst og i ugens løb invitere interesserede deltagere til workshop i håndtering af den specielle skar-økse, hans vigtigste værktøj.

Hilsen fra Sander, Kultur- og Ceremonigruppen, maj 2002

Se oversigt over tidligere kulturgæster på Utamaduni lejren

Klik her for at komme til startsiden

Send os en hilsen:
Email til Utamaduni

Eller kontakt os via hjemmesiden

Tilbage til startsiden

chart.dk

Flink-E-link * En linkudvekslingsservice fra Safi.dk

| More